Encyclopaedia of the Hellenic World, Black Sea FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα AΑναζήτηση με το γράμμα BΑναζήτηση με το γράμμα CΑναζήτηση με το γράμμα DΑναζήτηση με το γράμμα EΑναζήτηση με το γράμμα FΑναζήτηση με το γράμμα GΑναζήτηση με το γράμμα HΑναζήτηση με το γράμμα IΑναζήτηση με το γράμμα JΑναζήτηση με το γράμμα KΑναζήτηση με το γράμμα LΑναζήτηση με το γράμμα MΑναζήτηση με το γράμμα NΑναζήτηση με το γράμμα OΑναζήτηση με το γράμμα PΑναζήτηση με το γράμμα QΑναζήτηση με το γράμμα RΑναζήτηση με το γράμμα SΑναζήτηση με το γράμμα TΑναζήτηση με το γράμμα UΑναζήτηση με το γράμμα VΑναζήτηση με το γράμμα WΑναζήτηση με το γράμμα XΑναζήτηση με το γράμμα YΑναζήτηση με το γράμμα Z

Greek populations at the Romanian shores of the Black Sea

Author(s) : Papakonstantinou Katerina (3/24/2008)
Translation : Abouti Angeliki

For citation: Papakonstantinou Katerina, "Greek populations at the Romanian shores of the Black Sea",
Encyclopaedia of the Hellenic World, Black Sea
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12400>

Ελληνικοί πληθυσμοί στα ρουμανικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας (12/20/2008 v.1) Greek populations at the Romanian shores of the Black Sea (1/15/2009 v.1) 

Quotations

 

An autobiographical text of Yankos Danielopoulos from Vasiliko of Eastern Rumelia, concerning Constanţa during the interwar period:

«Καθώς η Κωνστάντζα αναπτυσσόταν συνέχεια –ήταν το μόνο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, κι όταν πάγωνε ο Δούναβης κι έκλεινε για μήνες το Γαλάτσι, όλα τα βαπόρια εδώ φόρτωναν και ξεφόρτωναν– ο πληθυσμός αύξανε αλματωδώς και το χρήμα έρρεε μαζί με τα στάρια και τα πετρέλαια.

Η παροικία μας, δίχως υπερβολή, ήταν η πιο ανθηρή ελληνική παροικία της μεταπολεμικής Ρουμανίας. Είχαμε μια ωραία εκκλησία, χτισμένη το 1868, είχαμε δύο σχολεία κι ένα θέατρο, το μοναδικό στην πόλη, που ανήκε στον φιλολογικό σύλλογο «Ελπίς». Όλοι οι ρουμανικοί θίασοι που έρχονταν να δώσουν παραστάσεις νοίκιαζαν το δικό μας θέατρο κι έτσι ο σύλλογος είχε ένα καλό έσοδο από κει.

Στο σαλόνι του θεάτρου, το τμήμα Φιλοπτώχων Κυριών οργάνωνε συχνά τσάγια και, κάθε Σάββατο παρά Σάββατο, χορευτικές εσπερίδες, όπου συγκεντρωνόταν το άνθος της επαρχιακής κοινωνίας με τον κοσμοπολίτικο αέρα του διεθνούς λιμανιού. Οι ομογενείς μεγαλέμποροι και οι εφοπλιστές, άνθρωποι πολυταξιδεμένοι κι εκλεπτυσμένοι στο έπακρο, η «χρυσή» νεολαία του ’20 με τις τρέλες και το αστείρευτο κέφι της, τα κομψά πλουσιοκόριτσα και οι Ρουμάνοι αξιωματικοί που φλέρταραν με πάθος τις Ελληνοπούλες. Εκείνο τον καιρό οι αξιωματικοί αποτελούσαν την αφρόκρεμα της ρουμανικής κοινωνίας. Φορούσαν πάντα πούδρες και αρώματα, έσφιγγαν τη μέση τους με κορσέδες και κυκλοφορούσαν με ύφος τουλάχιστον αυτοκρατορικό. Επεδίωκαν με κάθε τρόπο να συγγενέψουν με τους Έλληνες, γι’ αυτό και γίνονταν πολλές κουμπαριές. Κολακεύονταν με την παρέα μας, κυνηγούσαν τα κορίτσια μας κι ήθελαν τα παιδιά τους να πάρουν ελληνική μόρφωση. Συχνά άκουγες λοιπόν ονόματα όπως Σωκράτης Ποπέσκου, Αχιλλέας Βασιλέσκου, Πλάτων Μαριανέσκου».

Κορομηλά, Μ., Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα (Athens 2005), p. 157.

 
 
 
 
 

Entry's identity

 
press image to open photo library
 

>>>