Η σιτεμπορική εργασία στη Μολδοβάνκα
«Αλλά αι εμπορικαί υποθέσεις, αίτινες κατ’ αυτούς τους μήνας επιπολλάζουσιν διά την κατάβασιν των νέων σίτων, με ανεσχέτησαν τούτου του καθήκοντος [εννοεί την αλληλογραφία]. Παντού το εμπόριον έχει μεγίστην κίνησιν, εδώ δε η Μολδοβάνκα κατήντησεν υπερβολική, διότι ου μόνον καθ’ όλην την ημέραν αδιακόπως έρχονται οι χωρικοί, αλλά και κατά μέγα μέρος της νυκτός, εις τρόπον ώστε αι αγοραί αρχίζουν από της 1ης ώρας της πρωίας και παύουν περί την 10ην της εσπέρας, εντεύθεν, φίλε, δύνασθε να καταλάβητε πόσος καιρός μένει προς ανάπαυσιν, και πολύ ολιγώτερος διά τους εντολοδόχους (ως εγώ π.χ.), οίτινες χρεωστούν μετά την παύσιν της αγοράς, να καταγράψωσιν τας καθ’ όλην την ημέραν πράξεις των. Αιτία δε τούτου είναι οι Γερμανοί, όντες οι δραστηριότεροι πάντων των χωρικών, την δε ημέραν Ρώσοι, Μολδοβάνοι και Βούλγαροι».
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), Γ. Κούππας-Μαύρη Θάλασσα, αντίγραφα επιστολών 1863-1883, επιστολή του Γρ. Κούππα από την Οδησσό προς το Λεωνίδα Κούππα στη Μυτιλήνη, 10-10-1864.
Το εβραϊκό πογκρόμ της Οδησσού (Μάρτιος του 1871)
«Ο όχλος έπεσεν μανιωδώς κατά των Εβραίων, συνέτριψε τα παράθυρα των πέριξ οικιών και διαιρεθείς καθ’ ομάδας διεσκορπίσθη καθ’ όλας τας οδούς της πόλεως συντρίβων τα παράθυρα των εβραϊκών οικιών από του κατωτέρου μέχρι του 3ου και 4ου πατώματος, εις τρόπον ώστε οι χριστιανοί ηναγκάσθησαν να θέσωσιν εις όλα τα παράθυρα των οικιών των εικόνας και σταυρούς προς διάκρισιν· ούτως η πόλις άπασα μετεβλήθη εις απέραντον εικονοστάσιον, το δε εσπέρας έθεσαν προ των εικόνων και κανδύλας ώστε έγινεν είδος τι φωτοχυσίας· η δε αστυνομία περιεφέρετο τας οδούς χάσκουσα, μη θέλουσα ή μη δυναμένη να καταστείλη την ταραχήν· ένεκεν τούτου τη επαύριον, Τρίτην, ο καταστρέφων όχλος εγένετο θρασύτερος και πολυπληθέστερος· εισήρχετο εις τας οικίας, κατεσύντριβε, διεσκόρπιζε και ελεηλάτει τα εν αυταίς· έβλεπε τις εκ των παραθύρων ριπτόμενα φορτεπιάνα, τραπέζας, καθέδρας, ασημικά, χρήμα κλπ. Τα οποία ετέροι εν ταις οδοίς κατεσύντριβον· τα παντοπωλεία, ρακοπωλεία, ωρολογοποιεία, πλούσια μαγαζία ρουχικών και άλλων πολυτίμων πραγμάτων διηρπάγησαν, αι συναγωγαί κατεσυντρίβησαν· εκ των Ιουδαίων ουδείς εφαίνετο· πάντες εκρύβησαν και αλοίμονον εάν τις επαρουσιάζετο».
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), Γ. Κούππας-Μαύρη Θάλασσα, αντίγραφα επιστολών 1863-1883, επιστολή του Γρηγορίου Κούππα από την Οδησσό προς τον Ιωάννη Χατζή Γιαννάκη στη Μυτιλήνη, 11-4-1871.