Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

4

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Ο

 
 
 

Οβίδιος

Οβίδιος (19/4/2007 v.1) Ovid (26/3/2007 v.1)

Ο περίφημος Λατίνος ποιητής Οβίδιος γεννήθηκε το 43 π.Χ. και καταγόταν από οικογένεια ιππέων. Στάλθηκε στη Ρώμη για να σπουδάσει, ωστόσο –παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα του– εγκατέλειψε την πολιτική σταδιοδρομία του, προκειμένου να αφιερωθεί στην ποίηση. Διαθέτοντας εξαιρετικό ταλέντο, έγινε διάσημος στους κύκλους της ελίτ της ρωμαϊκής κοινωνίας. Ο Οβίδιος είχε μόλις ολοκληρώσει το 15τομο έργο του Μεταμορφώσεις (Metamorphoses) και το πρώτο βιβλίο του Ημερολογίου (Fasti), όταν εξορίστηκε από...

περισσότερα...

 

Οδησσός (Βάρνα, Μέσοι Χρόνοι)

Οδησσός (Βάρνα, Μέσοι Χρόνοι) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Odessos (Varna, Middle Ages) (18/10/2007 v.1) Одесос (Варна, Средновековие) (26/3/2007 v.1)

Στη θέση της σημερινής πόλης της Βάρνας υπήρχαν εγκαταστάσεις που χρονολογούνται στην Αρχαιότητα. Υπάρχουν κατάλοιπα από μια θρακική εγκατάσταση, μια ρωμαϊκή πόλη με τα τεράστια δημόσια λουτρά, και μια αρχαία εγκατάσταση. Η πρώιμη βυζαντινή Οδησσός οχυρώθηκε με τείχος και ένα φρούριο στο λιμάνι, τα κατάλοιπα των οποίων υπήρχαν μέχρι και το 1830. Σώζονται επίσης μια τάφρος, μια εκκλησία και διοικητικά κτήρια που χρονολογούνται κατά την περίοδο του βουλγαρικού κράτους. Στο τέλος των Μέσων Χρόνων...

 

Οδησσός (Βουλγαρία, Αρχαιότητα)

Οδησσός (Βουλγαρία, Αρχαιότητα) - προς ανάθεση Odessos (Bulgaria, Antiquity) - προς ανάθεση

 

Οδησσός (Ουκρανία, Νεότεροι Χρόνοι)

Οδησσός (Ουκρανία, Νεότεροι Χρόνοι) (17/4/2007 v.1) Odessa (Odesa), Ukraine, early modern - modern period (3/5/2007 v.1)

Η Οδησσός, στόμιο της τσαρικής Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα, υπήρξε σπουδαίο εμπορικό κέντρο του 19ου αιώνα με προσανατολισμό το εξαγωγικό εμπόριο των σιτηρών. Η παρουσία των Ελλήνων στην πόλη και η δραστηριότητά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εθνική συγκρότηση στις παραμονές του 1821. Οι Έλληνες ομογενείς δημιούργησαν ακμαίους εμπορικούς οίκους, ενώ πρωταγωνίστησαν στις κοινωνικές και πνευματικές λειτουργίες της πόλης.

περισσότερα...

 

Οικίες στον Εύξεινο Πόντο

Οικίες στον Εύξεινο Πόντο - προς ανάθεση Houses in the Black Sea - προς ανάθεση

 

Οικισμοί στη χερσόνησο του Κερτς

Οικισμοί στη χερσόνησο του Κερτς (26/3/2007 v.1) Settlements in the Kerch peninsula (19/4/2007 v.1)

Κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. ιδρύθηκαν στη χερσόνησο του Κερτς ελληνικοί οικισμοί (Παντικάπαιον, Νυμφαίον, Τυριτάκη, Μυρμήκιoν, Κιμμερικόν, Πορθμίον), οι οποίοι γρήγορα εξελίχθηκαν σε γεωργικά κέντρα παραγωγής και, εν συνεχεία, εξαγωγής σιτηρών. Οι οικισμοί απέκτησαν μεγάλη οικονομική ισχύ, γεγονός το οποίο μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, παρά τις κατά τόπους πλημμελείς ανασκαφές.

περισσότερα...

 

Οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν

Οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν (26/3/2007 v.1) Settlements in the Taman peninsula (19/4/2007 v.1)

Η χερσόνησος του Ταμάν βρίσκεται στη σημερινή Ρωσία σε εξαιρετικά σημαντική γεωστρατηγική θέση, αφού ελέγχει το πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική. Στην αρχαιότητα, η γεωπολιτική της θέση, κατέστησε τη χερσόνησο κέντρο αποικιακής δραστηριότητας. Ανάμεσα στους οικισμούς που ιδρύθηκαν συμπεριλαμβάνονται η Φαναγορεία, η Ερμώνασσα, οι Κήποι, και η Γοργιππία. Η εύφορη γη της περιοχής επέτρεψε την ανάπτυξη έντονης γεωργικής δραστηριότητας τόσο εντός των πόλεων όσο και στη γύρω χώρα τους. Η...

περισσότερα...

 

Οικογένεια Αλφιεράκη

Οικογένεια Αλφιεράκη (16/4/2008 v.1) Alfierakis Family - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Οικογένεια Ελλήνων παροίκων του Ταϊγανίου της Αζοφικής με καταγωγή από τη Μάνη. Την οικογένεια την αποτελούσαν στρατιωτικοί, γαιοκτήμονες και έμποροι, με αξιόλογη δράση από τα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Μέλη της διακρίθηκαν στις τέχνες και τα γράμματα, ενώ κατέλαβαν ανώτατα διοικητικά αξιώματα.

περισσότερα...

 

Οικογένεια Αυγερινού

Οικογένεια Αυγερινού (16/4/2008 v.1) Avgerinos Family (16/4/2008 v.1)

Οικογένεια Eλλήνων οικιστών του Ταϊγανίου της Αζοφικής, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, που διακρίθηκε για τη δράση της στο εμπόριο και τις τέχνες από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

περισσότερα...

 

Οικογένεια Βαλλιάνου

Οικογένεια Βαλλιάνου (17/4/2007 v.1) Vallianos family (3/5/2007 v.1)

Ο οίκος των αδελφών Βαλλιάνου αποτελεί υπόδειγμα οίκου της ελληνικής διασποράς που ασχολήθηκε με διεθνείς εμπορικές, ναυτιλιακές και τραπεζικές δραστηριότητες στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι τρεις αδελφοί, εγκατεστημένοι στο Ταϊγάνιο της Αζοφικής, στο Λονδίνο και τη Μασσαλία, διαμόρφωσαν μία πολυεθνική επιχείρηση-κολοσσό, που καθόρισε όχι μόνο τη μετάβαση από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια όλου του ελληνικού στόλου, αλλά και την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας στον 20ό αιώνα.

περισσότερα...