Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Τ

 
 
 

Τάγμα Μπαλακλάβα

Τάγμα Μπαλακλάβα (17/4/2007 v.1) Balaklava battalion (4/5/2007 v.1)

Η ιστορία και η δράση του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβα (1774-1859) ξεκίνησε μετά τη λήξη του Ρωσο-οθωμανικού πολέμου του 1768-1774 στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του Τάγματος η πολεμική του δραστηριότητα ήταν αξιοσημείωτη. Ταυτόχρονα εντάχθηκε στον κορμό της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία και αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής τυπολογίας και τρόπου προσαρμοστικότητας στον τόπο της μετοικεσίας.

περισσότερα...

 

Ταϊγάνιο (Ταϊγκανρόκ)

Ταϊγάνιο (Ταϊγκανρόκ) - προς ανάθεση Taiganio (Taganrog) - προς ανάθεση

 

Τάναϊς

Τάναϊς (26/3/2007 v.1) Tanais (18/4/2007 v.1)

Η Τάναϊς είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία κέντρα του Βόρειου Εύξεινου Πόντου που ξεχωρίζει τόσο για τη γεωγραφική της θέση, όσο και για τις ιδιαίτερες συνθήκες ίδρυσης και εξέλιξής της. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι το γεγονός ότι βρισκόταν σε κομβικό σημείο συνάντησης τριών εθνών: των Σκυθών, των Μαιωτών και των Σαρματών, καθώς επίσης ότι βρισκόταν μακριά από τα υπόλοιπα κέντρα του Βασιλείου του Βοσπόρου. Ο αρχαίος συγγραφέας Στράβων έχει διαφυλάξει αρκετές πληροφορίες για...

περισσότερα...

 

Τάταροι

Τάταροι - προς ανάθεση Tatars - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Οι Τάταροι αποτελούν μία μουσουλμανική, τουρκόφωνη εθνοτική ομάδα, με καταγωγή από την Κριμαία. Επίσης, βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κεντρική Ασία, στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

 

Τόβστα / Τόλσταγια

Τόβστα / Τόλσταγια (26/3/2007 v.1) Tovsta / Tolstaia (19/4/2007 v.1)

Ο τύμβος Τόβστα, του τελευταίου τετάρτου του 4ου αι. π.Χ., είναι από τους μεγαλύτερους σκυθικούς βασιλικούς τύμβους που εντοπίστηκαν στην επικράτεια της Ουκρανίας. Ο τύμβος, οι ταφές του οποίου αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα των ταφικών εθίμων της σκυθικής φυλετικής αριστοκρατίας, φημίζεται για τα πλούσια κτερίσματά του, ορισμένα από τα οποία αποτελούν έξοχα έργα τέχνης, που απηχούν τις πλούσιες παραδόσεις των Σκυθών, παραπέμποντάς μας στη μυθολογία και στις φιλοσοφικές αντιλήψεις των νομάδων...

περισσότερα...

 

Τόμις (Αρχαιότητα)

Τόμις (Αρχαιότητα) (26/3/2007 v.1) Tomi (18/4/2007 v.1)

Ο οικισμός των Τόμων βρίσκεται στη σημερινή πόλη της Ρουμανίας, την Κωνστάντσα, στη δυτική ακτή του Εύξεινου Πόντου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες οι Τόμοι υπήρξαν αποικία Μιλησίων μεταναστών. Ο αρχαίος οικισμός αναφέρεται σε πολλούς αρχαίους συγγραφείς, Έλληνες και Λατίνους είτε ως «εμπόριον», είτε ως «πόλις» είτε ακόμη ως «πολίχνιον», ενώ στους Λατίνους αναφέρεται ως «urbs», «civitas» και «oppidum». Η ονομασία του ίδιου του οικισμού ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και το συγγραφέα.

περισσότερα...

 

Τόξαρις

Τόξαρις (19/4/2007 v.1) Toxaris (26/3/2007 v.1)

Φιλόσοφος και ξένος ιατρός-ήρωας. Γεννήθηκε στη Σκυθία τον 7ο αι. π.Χ. Εγκατέλειψε τους συμπατριώτες του και την οικογένειά του και πέθανε στην Αθήνα το α´ μισό του 6ου αι. π.Χ. Εξαιτίας του θαυματουργού ρόλου του κατά τη διάρκεια του μεγάλου λοιμού το 429 π.Χ. τιμήθηκε ως ήρωας.

περισσότερα...

 

Τούλτσα

Τούλτσα (17/4/2007 v.1) Tulcea (4/5/2007 v.1)

Μικρό παραδουνάβιο λιμάνι στη βόρεια Δοβρουτσά, που αναπτύχθηκε κυρίως στα μέσα του 19ου αιώνα χάρη στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την ανάπτυξη της ναυτιλίας. Ελληνική κοινότητα υπήρχε από τις αρχές του 19ου αιώνα και επιβίωσε μέχρι τα πρώτα Μεταπολεμικά χρόνια, ενώ συστήθηκε εκ νέου μετά το 1989. Η πόλη παρήκμασε στα τέλη του 19ου αιώνα λόγω της ανάπτυξης των ανταγωνιστικών λιμανιών της Κωνστάντζας και του Σουλινά.

περισσότερα...

 

Τσερτομλύκ

Τσερτομλύκ - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Chertomlyk (24/10/2007 v.1)

 

Τσουκάτου οικογένεια

Τσουκάτου οικογένεια - προς ανάθεση Tsoukatos family - προς ανάθεση