Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Ενότητες

 
 

Σελίδα:

1

 
 
 
 
 

Αγροτικοί οικισμοί στη χερσόνησο του Κερτς

Αγροτικοί οικισμοί στη χερσόνησο του Κερτς - προς ανάθεση Rural settlements in the Kertch peninsula - προς ανάθεση

 

Αγροτικοί οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν

Αγροτικοί οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν - προς ανάθεση Rural settlements in the Taman peninsula - προς ανάθεση

 

Βασίλειο του Βοσπόρου

Βασίλειο του Βοσπόρου - προς ανάθεση Bosporan Kingdom - προς ανάθεση

 

Γεωγραφία του Εύξεινου Πόντου στην Αρχαιότητα

Γεωγραφία του Εύξεινου Πόντου στην Αρχαιότητα (26/9/2007 v.1) Geography of the Black Sea in Antiquity (18/10/2007 v.1) География на Черно море през Античността (26/3/2007 v.1)

Η Μαύρη θάλασσα, ο Εύξεινος Πόντος στην Αρχαιότητα, είναι μια εσωτερική θάλασσα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Τον 7ο αι. π.Χ. στα παράλιά της αρχίζει ο ελληνικός αποικισμός. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια από τα 70 λιμάνια και τους οικισμούς-πόλεις που δημιουργήθηκαν εξελίχθηκαν σε σημαντικά πολιτικά και εμποροοικονομικά κέντρα. Ο Εύξεινος Πόντος μετατράπηκε σε σπουδαία θαλάσσια οδό με αξιόλογη εμπορική κίνηση και συναλλαγές σε σιτάρι, κτηνοτροφικά προϊόντα, ξυλεία, ψάρι, κρασί. Στο...

περισσότερα...

 

Κολχίς

Κολχίς - προς ανάθεση Colchis - προς ανάθεση

 

Οικισμοί στη χερσόνησο του Κερτς

Οικισμοί στη χερσόνησο του Κερτς (26/3/2007 v.1) Settlements in the Kerch peninsula (19/4/2007 v.1)

Κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. ιδρύθηκαν στη χερσόνησο του Κερτς ελληνικοί οικισμοί (Παντικάπαιον, Νυμφαίον, Τυριτάκη, Μυρμήκιoν, Κιμμερικόν, Πορθμίον), οι οποίοι γρήγορα εξελίχθηκαν σε γεωργικά κέντρα παραγωγής και, εν συνεχεία, εξαγωγής σιτηρών. Οι οικισμοί απέκτησαν μεγάλη οικονομική ισχύ, γεγονός το οποίο μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, παρά τις κατά τόπους πλημμελείς ανασκαφές.

περισσότερα...

 

Οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν

Οικισμοί στη χερσόνησο του Ταμάν (26/3/2007 v.1) Settlements in the Taman peninsula (19/4/2007 v.1)

Η χερσόνησος του Ταμάν βρίσκεται στη σημερινή Ρωσία σε εξαιρετικά σημαντική γεωστρατηγική θέση, αφού ελέγχει το πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική. Στην αρχαιότητα, η γεωπολιτική της θέση, κατέστησε τη χερσόνησο κέντρο αποικιακής δραστηριότητας. Ανάμεσα στους οικισμούς που ιδρύθηκαν συμπεριλαμβάνονται η Φαναγορεία, η Ερμώνασσα, οι Κήποι, και η Γοργιππία. Η εύφορη γη της περιοχής επέτρεψε την ανάπτυξη έντονης γεωργικής δραστηριότητας τόσο εντός των πόλεων όσο και στη γύρω χώρα τους. Η...

περισσότερα...

 

Οχυρώσεις και δίκτυο άμυνας στα δυτικά παράλια του Εύξεινου Πόντου

Οχυρώσεις και δίκτυο άμυνας στα δυτικά παράλια του Εύξεινου Πόντου (19/4/2007 v.1) Fortifications and defensive systems in the west Black Sea area (26/3/2007 v.1)

Η πυκνή αλυσίδα ελληνικών πόλεων και εμπορείων στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας και, αργότερα, η εγκαθίδρυση ρωμαϊκής διοίκησης απαιτούσαν την προστασία των τοπικών κοινοτήτων από εχθρούς από την ξηρά και τη θάλασσα με γερές οχυρώσεις, που κατασκευάστηκαν σε βιοτεχνικές ή αγροτικές περιοχές.

περισσότερα...

 

Οχυρώσεις στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου

Οχυρώσεις στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου (26/3/2007 v.1) Fortifications on the northern shores of the Black Sea  (19/4/2007 v.1)

Αν και οχυρώσεις διέθεταν όλες σχεδόν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις του βορείου Ευξείνου, τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι περιορισμένα. Τα τμήματα των οχυρώσεων που αποκάλυψε η σκαπάνη των αρχαιολόγων συχνά δεν επιτρέπουν την πλήρη αναπαράσταση των αμυντικών συστημάτων κάθε πόλης χωριστά, δίνουν όμως το στίγμα της γενικής τους εξέλιξης, που καλύπτει την περίοδο από την ίδρυση των αποικιών κατά τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ., όταν οι περισσότερες πόλεις δεν υπήρχαν πλέον.

περισσότερα...